Architectures

INNOVATION CENTER HP

en it
INNOVATION CENTER HP
A new chapter in the cooperation between Progetto CMR and HP, the world-famous US high-tech firm: after the offices in Rome, the Italian integrated design practice designed the new HQ in Cernusco sul Naviglio (Milan), the “Innovation Centre”. 
Located in an existing building, the new HQ count two floors and one basement, each floor has its own dedicated function. 
The journey starts at the main entrance of the building, designed like an old garage, the place where the two founders of HP, Bill Hewlett and David Packard, had started to work on the first prototypes back in 1939. Once inside the building, the whole ground floor recalls the HP world, being dominated by different shades of the corporate blue. A narrow white wall crosses the expo area like a sliver, serving also as space where HP products are exhibited in small boxes carved in it. 
Surpassing the wall, the journey in the technology leads to the small auditorium, designed to host presentations or small-scale events thanks to the three levels of wooden tiered seats, dotted with large blue seat covers. Next to the auditorium, a spacious and transparent meeting room hosts more formal meetings. 
Additional meeting rooms of different sizes are located on the opposite area of the ground floor, slightly detached from the main area to create a more private environment. Besides the meeting area, this section of the floor hosts a more informal break area, dominated by green and grey shades, intentionally in contrast with the blue of the main expo space. 
The first floor is entirely occupied by HP offices, following specific requirements of the Client aimed at ensuring the highest level of functionality and comfort. New functions, new colours: the office area visibly differs from the expo area for the extensive use of orange, yellow and ochre on the woven screens that divide the desks and on the big prints on the walls, black and white images of iconic buildings of Milan crossed by brightly coloured brushstrokes. In contrast, green and white are again the colour of furniture in informal spaces like break areas and open meeting rooms, well matching the wooden floors. Wood and glass are the main components of the meeting rooms, designed as boxes scattered on the floor, breaking the linear modularity of workstations. 
The result is a dynamic and bright environment, completed by the colours of the furnishes and the panels, far away from the aseptic and mono shade image of traditional offices. 

Photo credits: Progetto CMR

City: CERNUSCO SUL NAVIGLIO

Status: Completed

Year: 2015

Designer: PROGETTO CMR

Photogallery

MAGAZINES

suitegdamac

Follow us on